Minden Józsefvárosból. Nekünk Ténylegnyolc.

2024. június 20. 09:51 - Ténylegnyolc

A Nemzeti Színházat idéző emlékkő a Blahán

Az egykor a Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színháznak állít emléket ez az emlékkő. A tér felújításakor elvitték, megtisztították. Egy kicsit más helyre is került.
img_4783_ok.JPG
?Az emlékkövet eredetileg 1973-ban állították - Búza Barna tervei alapján Bereznai János faragta - az 1965-ben felrobbantott Nemzeti Színház alapkőletételének 100. évfordulóján.
A Blaha Lujza téri Nemzeti Színház felrobbantása
„Háromnegyed tizenegy volt, az EMKÉ-nél álltam. Hatalmas tömeg állt néma csöndben. Csak a rendőrök hangoskodtak: menjünk arrébb! Senki se mozdult. A díszletraktárral kezdték: hatalmas dördülés, majd porfelhő következett, és a tömeg rendíthetetlen mozdulatlanságban, némán állt tovább. Ha ordítás lett volna, talán oldja a feszültséget. De az a csönd az elviselhetetlenségig fokozódott bennem és másban is” – e szavakkal emlékezett Őze Lajos az akkor Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színház felrobbantására. Az első robbantást március 15-én hajtották végre.
nemzetiszinhazfelrobbantasa_nemzetiszinhaz.jpg
Fotó: Nemzeti Színház
Az épület bontásáról már korábban döntöttek, arra hivatkozva, hogy az épülő metró statikailag meggyengítette. A robbantás előtt az épületet már belülről is elkezdték kibontani. A műszaki szakvélemény szerint az 1875-ben épült színházépület mind építészeti, mind műszaki állagában teljesen elavult volt. Sokan azonban inkább politikai döntésnek vélték a Nemzeti Színház elpusztítását. A színház utolsó falszakasza április 23-án omlott le.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tenylegnyolc.blog.hu/api/trackback/id/tr4218431691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden Józsefvárosból. Nekünk Ténylegnyolc.
süti beállítások módosítása